Samenwerking met Nederland

Bezoek aan AZ Zeno - 03/06/2024

Op 3 juni 2024 was een Nederlandse delegatie te gast bij AZ Zeno te Knokke. Tijdens dit inspirerende bezoek namen de deelnemers een blik achter de schermen. Ze maakten o.a. kennis met de centrale keuken en de koelcellen, de groenteboerderij en het voedselbos. 

Met een duidelijke visie en ambitie kan het team van AZ Zeno samen echt het verschil te maken. Iedereen in de organisatie is doordrongen van het belang van gezonde en lekkere voeding voor patiënten en medewerkers. Van de allerkleinsten in de kinderdagverblijven, tot de senioren in de rusthuizen, iedereen krijgt seizoensgebonden gerechten uit eigen keuken op het bord. Producten komen van het veld van de bioboer om de hoek of de kustvloot even verderop. Kwaliteit is het kernwoord, ze werken met leveranciers die even gepassioneerd zijn als henzelf. 

Het enthousiasme van het AZ Zeno-team werkte aanstekelijk bij onze Nederlandse collega’s. Balans van de dag? Een gezonde dosis zeelucht, een streepje zon, een flinke portie inspiratie en vooral veel enthousiasme om samen met NuHCaS en AZ Zeno in te zetten op gezonde en lekkere voeding in de zorg. 

Met dank aan Charlotte, Pieter, Thomas en dr. Van hoecke voor de hartelijke ontvangst.

Evaluatie 1 jaar samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland - mei 2024

Op 6 mei 2024 waren we te gast bij de Nederlandse Consul Generaal in Antwerpen om onze samenwerking na 1 jaar te evalueren. We blikten terug op gezamenlijke voorbije realisaties en dachten na over mogelijke toekomstige thema’s en acties. Zo bekijken we de mogelijkheden om samen te werken rond thema’s als voedselgeletterdheid bij kinderen en gaan na hoe we daarvoor technologie kunnen inzetten.

We zijn trots op het rapport ‘Samen richting bieden over voeding in de zorg in Nederland en Vlaanderen’. Dit rapport werd voorgesteld tijdens ons event ‘Samenwerken aan een lekkere en evenwichtige voeding voor iedereen’ te Brugge op 23/11/2023. Via onderstaande QR-code kan het rapport worden opgevraagd.

Op 25/01/2024 brachten we vanuit de NuHCaS community een werkbezoek aan Maastricht UMC+. Op 03/06/2024 ontvangen we onze Nederlandse partners bij AZ Zeno om kennis te maken met de innovatieve aanpak in de keuken van deze zorginstelling.           

Werkbezoek aan Maastricht UMC+ - 25/01/2024

Op 25 januari 2024 was de NuHCaS community te gast bij Maastricht UMC+. Het Maastricht Universitair Medisch Centrum heeft patiëntenzorg, onderwijs & opleiding en onderzoek als kerntaken. Daarnaast legt de organisatie zich ook uitdrukkelijk toe op gezondheidspreventie, vandaar de ‘+’ in de naam. We maakten kennis met het volledig herwerkte logistieke systeem van het ziekenhuis. Verspreid over drie cateringconcepten krijgen alle patiënten nu zo efficiënt mogelijk de juiste maaltijd op hun bord. Naast een vaste bedelingsronde met 2 verschillende menu’s, is er ook een bistro en een take away-concept. Het 3-kanalenvoedingsconcept schenkt hierbij extra aandacht aan keuzemogelijkheden en de presentatie van de maaltijden.

Rapport 'Samen richting bieden over voeding in de zorg in Nederland en Vlaanderen' - november 2023

Binnen dit uitvoeringsprogramma werd er gewerkt aan een beschrijving van het zorglandschap in beide regio’s.  Het rapport beschrijft het zorglandschap in Nederland en Vlaanderen en de verschillende aspecten rondom voedingsaanbod, bereiding en voedingsadviezen in de zorg. Vraag het rapport “Samen richting bieden over voeding in de zorg in Nederland en Vlaanderen” op via deze QR-code. 

Ondertekening MoU Vlaanderen - Nederland, januari 2023

Eind januari 2023 ondertekenden Vlaams minister Brouns en Nederlands minister Adema een Memorandum Of Understanding om samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op het vlak van voeding en zorg te stimuleren. 

Deze bekrachtiging was de aanleiding voor opzetten van een meerjarig uitvoeringsprogramma tussen het Vlaamse NuHCaS en het Nederlandse Alliantie Voeding in de Zorg om zo kennis uit te delen en samen grensoverschrijdende projecten te initiëren.

Translate »