Samenwerken aan lekkere en evenwichtige voeding voor iedereen

Wil jij een maatschappelijk verschil maken op het gebied van voeding en gezondheid? Zoek je hulp om die grote doelen te bereiken? Stip dan zeker 23 november aan in je agenda. Tijdens de NuHCaS-inspiratiedag ontdek je de bevindingen uit overlegmomenten met het werkveld en gezamenlijke projecten. Ook Vlaams minister Hilde Crevits (Welzijn, Volksgezondheid, Gezin) en vertegenwoordigers van het Nederlands Ministerie (Volksgezondheid, Welzijn, Sport) sluiten aan. Grijp deze kans om in gesprek te gaan: via open discussie komen we samen tot vraaggerichte, interdisciplinaire acties. 

  • Voor wie? Voedingsbedrijven, gezondheidssector, patiëntenorganisaties, expertisecentra, beleid, onderwijsinstellingen,…
  • Wanneer? 23 november 2023, 9u-16u
  • Waar? Oud Sint-Jan, Brugge
  • Inschrijven? Deelname is gratis, inschrijven is verplicht
  • Wie organiseert?

Vier jaar geleden werd het ‘Nutrition Health Care System’-partnerschap, kortweg NuHCaS, opgericht om de sectoren voeding en gezondheid meer met elkaar te verbinden. NuHCaS is een initiatief van ILVO, Flanders’ FOOD, VIVES, POM West-Vlaanderen en TUA West.

NuHCaS kijkt ook internationaal, en zo is kennismaking en samenwerking met Nutrition2Health uit Nederland ontstaan. Inmiddels stippelen beide regio’s samen een actieplan uit tot het versterken van voedingsinnovaties voor een betere gezondheid en welzijn.

  • Praktisch

Bereikbaarheid site Oud Sint-Jan te Brugge: 

    • Wie met de wagen komt, kan parkeren op Parking Zonnekemeers,  Parking Centrum Zand of Parking Centrum Station.
    • Met de trein: Site Oud Sint-Jan ligt op 10 minuten wandelen van het treinstation. Wanneer u het station uitkomt (kant Brugge) loopt u rechtdoor over het stationsplein. Daarna volgt u de wegwijzers en stapt u via Oostmeers naar Zonnekemeers.

De toegang tot Site Oud Sint-Jan verloopt via Zonnekemeers waar zich ook de parking bevindt.

Programma

9:00 Onthaal

  • 9:30 NuHCaS heet u welkom – Geert Dangreau, POM West-Vlaanderen 
  • 9:33 Toelichting vanuit het beleid: De rol van voeding in gezondheid Minister Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
  • 10:00 Inzichten uit de NuHCaS co-creatie sessies: waar kunnen we samenwerken om specifieke voeding gerelateerde uitdagingen aan te pakken?– Karen Verstraete, ILVO
  • 10:15 Europese initiatieven voor duurzame voedsel aanbestedingen Wim Debeuckelaere, DG SANTE
  • 10:30 Duurzame en gezonde voeding, basis voor een gezond leven Karine Moykens, secretaris-generaal van het Departement Zorg
  • 10:45 Koffiepauze
  • 11:00 Vlaanderen en Nederland werken samen rond voedselinnovaties in het gezondheidslandschap – Marcel van Raaij – Vertegenwoordiger Nederlands Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit; Gerda Pot – Alliantie Voeding in de Zorg; Ellen Fierens – Flanders’ FOOD
  • 11:30 Debat en discussie: Hoe kunnen we samenwerken? 
  • 12:15 Lunch 
  • 13:15 Resultaten van het project Foodcare over maaltijdkwaliteit in de zorg
  • 13:45 Interactieve sessies – Tijdssloten 13:45 – 14:30 en 14:45 – 15:30

Thema’s:

    • De catering afdeling in de zorg, een economische benadering. – Olivier Guiot (ILVO)
    • Europese initiatieven voor duurzame voedselaanbestedingen – vraag en antwoord. –  Wim Debeuckelaere (DG SANTE)
    • Wat bepaalt ons eetgedrag volgens het gedragswiel? – Jolien Plaete (Vlaams Instituut Gezond Leven)
    • Etiketten: hoe houd je ze leesbaar? Do’s en don’ts om gezonde voeding te promoten op het etiket en hoe interpreteer ik de info die op voedingslabels staat? – Grietje Van Weert (Normec Foodcare)
    • Hoe bereidingsprocessen in de keuken optimaliseren?  – Lien Van den Broeck (VIVES), Trui Luyckx (Flanders’ FOOD) en Nathalie Bernaert (ILVO)
    • Voeding voor mensen met slikproblemen. Hoe breng je aanpassingen in consistentie in de praktijk? – Geertrui Vlaemynck (ILVO) en Jana Szkudlarski (ILVO)
    • Gepersonaliseerde maaltijden op basis van selectieve smaaksturing. – Bart Geurden (Center For Gastrology) en Lobke Van den Wijngaert (Center For Gastrology)
    • Wat zijn de belangrijkste kwaliteitsaspecten van een maaltijd in een zorgomgeving? – Ellen Fierens (Flanders’ FOOD) en Karen Verstraete (ILVO)
  •  15:30 – 16:00 Afsluitende drink 
Tags:
Translate »