Projecten

Dit EFRO-project focust op mensen met een chronische zorgvraag die vaak niet in staat zijn zelf te koken. Hun maaltijden worden bereid in grootkeukens en onderworpen aan een regeneratieproces (voeding wordt na koelen of invriezen opnieuw opgewarmd), wat kwaliteitsverlies en ook verlies van nutritionele waarde veroorzaakt. Voedingsbedrijven besteden hieraan nog te weinig aandacht omdat simulaties van het regenereren vaak onmogelijk zijn.

In het NuHCaS project wordt een testomgeving ontwikkeld die de reële omstandigheden van het verpakken, koelen en regenereren nabootsen. Behalve onderzoek en simulaties om kwaliteitsverlies tegen te gaan kan in een dergelijke onderzoeksomgeving data verzameld worden die de logistiek van maaltijdlevering kunnen optimaliseren.

  • Realiseren van grootkeuken infrastructuur
Meer info

De partners van het PROOF-project willen de expertise van zorgactoren, (voedings)bedrijven en kennisinstellingen bundelen om voeding en technologie op maat van de zorgvrager te ontwikkelen. Daarnaast worden er binnen dit project twee onderzoeksunits gerealiseerd om de impact van voeding op onze gezondheid te kunnen onderzoeken alsook om receptuuroptimalisatie te kunnen voorzien.

het NuHCaS project wordt een testomgeving ontwikkeld die de reële omstandigheden van het verpakken, koelen en regenereren nabootsen. Behalve onderzoek en simulaties om kwaliteitsverlies tegen te gaan kan in een dergelijke onderzoeksomgeving data verzameld worden die de logistiek van maaltijdlevering kunnen optimaliseren.

  • Realiseren van een nieuw onderzoeksgebouw
  • Ontwikkelen van voeding voor chronische ziektes
  • Regeneratie onderzoek van maaltijden
  • Vaststellen van smaakprofielen bij ouderen
  • Ontwikkeling van een screening, monitoring en coaching TOOL voor ouderen om begeleid zelfstandig te wonen
Meer info

De MicroWavePilot is een EFRO-investeringsproject voor de aankoop en ingebruikname van een inline microgolf waarbij maaltijden in beperkte hoeveelheid (in vergelijking met een gangbare productielijn in een bedrijf) bereid en geregenereerd kunnen worden. Dit toestel zal volledig ten dienste staan van academisch onderzoek, contractonderzoek en testen van bedrijven en kennisinstellingen.

  • In gebruikname van een inline microgolf waarbij maaltijden (op pilootschaal) bereid en geregenereerd kunnen worden.
Meer info

Opzetten van pilootacties (ifv grote verscheidenheid dienstencentra) voor het verder ontwikkelen van richtlijnen voor het optimaliseren en afstemmen van het voedings- en bewegingsbeleid in de Vlaamse lokale dienstencentra.

  • Optimalisatie van het voedings- en bewegingsbeleid in dienstencentra, ter preventie van sarcopenie.
Meer info

Veggiechain is een collectief, fundamenteel onderzoeksproject (type SBO) met als doel meer kennis op te bouwen over de veranderingen in nutrionele en sensorische eigenschappen tijdens de verschillende processtappen in de groenteverwerkende keten. Spruiten en prei zijn geselecteerd als onderzoekscases als commercieel relevante groenten voor Vlaanderen. Ze zijn rijk aan interessante gezondheidsbevorderende componenten en ze hebben een zeer typisch smaak/aromaprofiel.

  • Evaluatie van nutritionele parameters in de verwerkingsketen van groenten, met cases voor spruiten en prei.
Meer info
  • Inzicht verwerven in de relatie tussen voeding, fysieke activiteiten en biologische veranderingen bij oudere mensen.
  • Ontwikkeling van diëten, fysieke activiteiten en nieuwe voedingsconcepten en -producten.
Meer info

In FoodCare ontwikkelen we methodieken voor het optimaliseren van maaltijden en maaltijdcomponenten op basis van de specifieke voedingsbehoeften van de consument. Daarbij worden alle actoren in de volledige keten, van grondstof tot geserveerde warme maaltijd, in rekening gebracht.

Meer info
Studentenprojecten

NuHCaS wil op laagdrempelige manier kennis ontsluiten. Dit doen we onder andere ook via studentenprojecten. 

Hierbij gaan studenten met een concrete vraag uit het werkveld aan de slag. Bedoeling is om tot een product te komen waar zorginstellingen, bedrijven of andere stakeholders echt iets mee zijn en dat ze direct kunnen gebruiken. 

Ondertussen leren studenten praktijkgericht te werken.

Brochure voor zorgverleners rond meest voorkomende diëten
(doelgroep: zorgverleners zonder specifieke kennis over diëten en bedrijven)

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Translate »