Ledenpagina

NuHCaS bundelt krachten voor meer ‘Slimmer eten in de zorg’

Het debat in een notendop   Drie jaar geleden werd de kick-off gegeven van het ‘Nutrition Health Care System’-partnerschap, kortweg NuHCaS. Het wil de sectoren voeding en gezondheid dichter met elkaar verbinden, om te komen tot ketengedreven oplossingen voor smakelijke, evenwichtige en toegankelijke voeding. Extra aandacht wordt gegeven aan zorgbehoevenden. Op regelmatige basis komen onderzoekers en stakeholders samen om projectresultaten kritisch te bediscussiëren, feedback te geven, en ideeën voor toekomstige samenwerkingen uit te werken. Projecten over de bereidingswijze van maaltijden (Foodcare), ontwikkeling van producten op maat (PROOF), monitoring van voedselinname en malnutritie in woonzorgcentra, en de strijd tegen sarcopenie (FITFOOD+)

Lees verder »

Flanders’FOOD zoekt begeleiders voor nieuw project

Flanders’FOOD werkt, samen met IMEC, ILVO en VIVES, aan een onderzoeksaanvraag rond ‘Food Intake Dataspace‘. Een onderdeel daarbij is het samenstellen van een begeleidingsgroep. Van die klankbordgroep verwacht men input vanuit de praktijk. In return krijgen deelnemers inzicht in de mogelijkheden van datagebruik in hun organisatie en krijgen ze zicht op de mogelijkheden van de industriële  en/of maatschappelijke implementatie van de projectresultaten. Wie zoeken we? Voor de begeleidingsgroep zoeken we de juiste stakeholders uit bijvoorbeeld bedrijven of grootkeukens die voeding aanleveren voor de zorgsector, zorgcentra die via co-creatie hun noden in kaart willen brengen en technologiebedrijven die diensten willen ontwikkelen

Lees verder »

Innovatie in de voedingssector

In West-Vlaanderen bundelen kennisinstellingen, producenten en overheid de krachten om aan innovatie te doen in de voedingssector. Het NuHCaS-partnerschap zet in op de niche voeding en gezondheid. Via Vlaamse en Europese projecten wil het partnerschap voeding verbeteren en aanpassen aan de noden van verschillende doelgroepen. Een van de Europese projecten is PROOF. Zo ontwikkelde Flandria Foods eiwitverrijkte soepen in samenwerking met Hogeschool VIVES, De Lovie vzw en FysioStofberg Brabant. De ontwikkeling van nieuwe producten vraagt wetenschappelijk onderzoek. Met het Food Innovation Park in Roeselare investeert POM in een open campus waar kennisinstellingen kunnen innoveren samen met de overheid, producten en eindgebruikers. Focus WTV besteedde in Het Provinciaal Domein aandacht aan het internationaal

Lees verder »

Terugblik PROOF for Health

Op 19 mei bracht een interessante mix van deelnemers (projectontwikkelaars, bedrijven, kennisinstellingen, retailpartners, politici en zorgactoren) een bezoek aan de Brightlands Campus Greenport in Venlo.  Het PROOF for Health event slaagde daarbij al in zijn eerste opzet om relevante partners binnen de thematiek ‘Voeding en Gezondheid samen te brengen. Voor het eerst in twee jaar konden ook de projectpartners elkaar eindelijk fysiek ontmoeten. Een verfrissende afwisseling na het digitaal afgelegde pad. Klik hier om meer te lezen

Lees verder »

De Keukentafel van Kanaal Z brengt in beeld

Wekelijks gaan Ilse De Vis en Frank Fol samen op zoek naar mensen en projecten in en rond de voedingsindustrie die kunnen inspireren. Tijdens de uitzending van 1/1/2022 kreeg het Huis van de Voeding in Roeselare flinke aandacht. Vanaf minuut 7:17 geeft Brian Desplenter toelichting bij de POM-initiatieven rond de lopende duurzame en innovatieve projecten rond voeding. Ook VIVES-onderzoeker Lien Van den Broeck kreeg de kans om het Food Innovation Park onder de aandacht te brengen. Bekijk deze uitzending op Kanaal Z

Lees verder »

Onderzoek wil grootkeuken gezonder maken

In de nieuwe Food Research & Development Hall (FR&D Hall), die NuHCaS in Roeselare opende, gaan onderzoekers aan de slag met een proefkeuken die processen moet ontwikkelen om grootkeukenvoeding gezonder en lekkerder te maken. De experimentele keuken, die in totaal 320.000 euro kost, is de eerste investering in  een reeks apparatuur ten dienste van voedingsbedrijven, grootkeukens, maaltijdbereiders en zorg- en gezondheidsactoren. De FR&D Hall vult al bestaande apparatuur aan, zoals die in de Food Pilot die nieuwe processen uit de voedingsverwerkende industrie stimuleert. Zo overspant men nu de hele keten van grondstof tot een evenwichtige maaltijd op het bord. De

Lees verder »
Translate »