
Food Innovation Park zorgt voor missing link tussen voedings- en gezondheidssector
POM West-Vlaanderen, VIVES en Flanders’ FOOD openden op woensdag 1 maart 2023 officieel het eerste gebouw van Food Innovation Park, een nieuw wetenschapspark in Roeselare. Focus van Food Innovation park is het stimuleren van innovatie met een link tussen voeding en gezondheid. Op termijn komt er naast de R&D-pijler ook een incubatiewerking en huisvesting voor bedrijven. Lees meer

Krachtenbundeling voedselinnovaties in de zorg
Jaarlijks vindt er een topoverleg plaats tussen Vlaanderen en Nederland waar de belangrijkste gemeenschappelijk dossiers op de agenda staan. Op de Vlaams-Nederlandse top van 31 januari 2023 lag onder meer een versterkte samenwerking rond gezonde voeding ter tafel. Piet Adema, Nederlands Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Jo Brouns, Vlaams Minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw, tekenden in het kader van de Vlaams-Nederlandse top een Memorandum of Understanding over structurele samenwerking op het vlak van voeding en gezondheid. “Vlaanderen en Nederland zijn overeengekomen om structureel samen te werken rond voedselinnovaties, dit met het oog op het verbeteren van

Smart Meal Planning
Oproep deelname begeleidingsgroep Bent u actief in de maaltijdbereiding? Wenst u uw productieplanning te optimaliseren om zo verliesstromen tegen te gaan? Dan zal dit ongetwijfeld uw aandacht trekken! In het Tetra project ‘Smart Meal Planning’ gaan we na hoe artificiële intelligentie kan ingezet worden om de productieplanning van ready to eat maaltijden te optimaliseren. Artificiële intelligentie implementeren in de productieplanning is een innovatieve technologie die kan bijdragen tot één van de grootste uitdagingen van de voedselproducent, met name het tegengaan van voedselverliesstromen. Heeft u interesse om mee te stappen in dit verhaal of heeft u nog vragen, neem dan gerust

MOOC Clinical Nutrition – evidence-based practice
Deze online opleiding richt zich op voedingsgerelateerde problemen ten gevolge van chronische of besmettelijke ziekten (bv. obesitas, HIV). De cursus biedt u op feiten gebaseerde inzichten en praktische knowhow over oplossingen die in verschillende situaties kunnen worden toegepast. organisator: KU Leuven duur: 6 weken vorm: zelfstudie voertaal: Engels kostprijs: gratis Info en inschrijvingen

NuHCaS bundelt krachten voor meer ‘Slimmer eten in de zorg’
Het debat in een notendop Drie jaar geleden werd de kick-off gegeven van het ‘Nutrition Health Care System’-partnerschap, kortweg NuHCaS. Het wil de sectoren voeding en gezondheid dichter met elkaar verbinden, om te komen tot ketengedreven oplossingen voor smakelijke, evenwichtige en toegankelijke voeding. Extra aandacht wordt gegeven aan zorgbehoevenden. Op regelmatige basis komen onderzoekers en stakeholders samen om projectresultaten kritisch te bediscussiëren, feedback te geven, en ideeën voor toekomstige samenwerkingen uit te werken. Projecten over de bereidingswijze van maaltijden (Foodcare), ontwikkeling van producten op maat (PROOF), monitoring van voedselinname en malnutritie in woonzorgcentra, en de strijd tegen sarcopenie (FITFOOD+)

Flanders’FOOD zoekt begeleiders voor nieuw project
Flanders’FOOD werkt, samen met IMEC, ILVO en VIVES, aan een onderzoeksaanvraag rond ‘Food Intake Dataspace‘. Een onderdeel daarbij is het samenstellen van een begeleidingsgroep. Van die klankbordgroep verwacht men input vanuit de praktijk. In return krijgen deelnemers inzicht in de mogelijkheden van datagebruik in hun organisatie en krijgen ze zicht op de mogelijkheden van de industriële en/of maatschappelijke implementatie van de projectresultaten. Wie zoeken we? Voor de begeleidingsgroep zoeken we de juiste stakeholders uit bijvoorbeeld bedrijven of grootkeukens die voeding aanleveren voor de zorgsector, zorgcentra die via co-creatie hun noden in kaart willen brengen en technologiebedrijven die diensten willen ontwikkelen