Onderzoek wil grootkeuken gezonder maken

In de nieuwe Food Research & Development Hall (FR&D Hall), die NuHCaS in Roeselare opende, gaan onderzoekers aan de slag met een proefkeuken die processen moet ontwikkelen om grootkeukenvoeding gezonder en lekkerder te maken. De experimentele keuken, die in totaal 320.000 euro kost, is de eerste investering in  een reeks apparatuur ten dienste van voedingsbedrijven, grootkeukens, maaltijdbereiders en zorg- en gezondheidsactoren.

De FR&D Hall vult al bestaande apparatuur aan, zoals die in de Food Pilot die nieuwe processen uit de voedingsverwerkende industrie stimuleert. Zo overspant men nu de hele keten van grondstof tot een evenwichtige maaltijd op het bord. De proefkeuken laat toe recepturen te testen en haalbaar te maken voor grootkeukens in, onder andere, ziekenhuizen en woonzorgcentra. De maaltijden van morgen zullen vandaag in deze keuken worden bereid door een gemotiveerd team van onderzoekers en koks.

Iedereen die onderzoek wil doen naar de kwaliteit van maaltijdcomponenten of volledige maaltijden, bereid in een grootkeuken, kan er terecht. Onderzoekers van het VIVES-expertisecentrum agro- en biotechnologie zullen, in samenwerking met POM West-Vlaanderen en Flanders’ FOOD, voedingsbedrijven en zorgactoren ondersteunen met hun expertise en begeleiden bij de testopzet, testuitvoering en interpretatie van de resultaten.

De proefkeuken is de eerste fase van de FR&D Hall. Die wordt verder uitgebouwd en tegen midden 2022 zullen alle pilots onderdak vinden in het Food Innovation Park.

Joris Hyndrickx, Algemeen directeur VIVES Hogeschool:Door de uitbreiding van onze apparatuur met deze FR&D Hall, verrijken we onze dienstverlening naar zorgactoren en voedingsbedrijven. Door de testen in de proefkeuken te ondersteunen met analyses binnen de labo’s van VIVES, bieden we een totaalpakket dat de kennis zal vergroten en implementatie zal versnellen’.

Het investeringsproject is een initiatief van Flanders’ FOOD, met de financiële steun van Hilde Crevits (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO Vlaanderen), Provincie West-Vlaanderen, vzw Vlaams Huis van de Voeding, VIVES Hogeschool, ILVO, POM West-Vlaanderen, TUA West en diverse organisaties uit de zorgsector en uit de sector van bereide maaltijden.

Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen:Ruim 10 jaar geleden startte de Provincie West-Vlaanderen een eerste reeks projecten op om vanuit Midden-West-Vlaanderen de brug te slaan tussen de voedingsindustrie en onderzoek & ontwikkeling. De opening van de FR&D hall vandaag is een mooi resultaat van die inspanningen, die op haar beurt nieuwe opportuniteiten voor de toekomst van onze voedingsindustrie uitzet’.

NuHCaS ondersteunt via een systemische benadering de voedings- en gezondheidssector. Met wetenschappelijk onderzoek en samenwerking tussen beide sectoren zijn lekkere en nutritioneel evenwichtige maaltijden mogelijk. En dit met een positieve impact op de levenskwaliteit van de consument. Door nu de krachten te bundelen zal het onderzoek over deze thema’s een boost krijgen en de implementatie in de praktijk versnellen.

Jan Vander Stichele, voorzitter raad van bestuur Flanders’ FOOD: ‘We zijn trots dat we vanaf de start mee kunnen bouwen aan het NuHCaS platform. Het is belangrijk dat we vanuit (West-) Vlaanderen een centrum kunnen uitbouwen voor het onderzoek naar de link tussen voeding en gezondheid. Essentieel hierbij is dat dit onderzoek geïmplementeerd wordt en het dus voor en ook door de voedingsbedrijven en zorgactoren gebeurt. De opening van de FR&D hall biedt hiervoor een uitstekende boost. We kijken ernaar uit om samen met onze partners deze piloot tot een succes te maken’.

NuHCaS, met Flanders’ FOOD, ILVO, POM West-Vlaanderen, TUA West en VIVES als stichtende leden, heeft de ambitie om uit te groeien tot een Vlaams en Europees expertisecentrum rond deze thematiek. Wil u hier graag aan meewerken of heeft u een specifieke vraag rond deze thematiek, stuur een mail naar info@nuhcas.be.

Lees ook het bericht op VRTNWS

Deel dit bericht
Translate »