Passende én lekkere voeding in zorg en ziekenhuizen?

NuHCaS werkt samen met voedingsbedrijven en zorgorganisaties aan de voeding van morgen

Dina Tersago ondervond in het VTM-programma ‘Ze zeggen dat’ dat de ziekenhuiskost een negatieve impact op de patiënt kan hebben. NuHCaS (Nutrition Health Care System) brengt partners uit de sectoren voeding, gezondheid en zorg samen om hier paal en perk aan te stellen. Met wetenschappelijk onderzoek en samenwerking tussen zorginstellingen en voedingsbedrijven zijn lekkere en kwalitatieve maaltijden voor de zorgsector mogelijk met een positieve impact op de levenskwaliteit van patiënten. Door nu de krachten te bundelen willen we het onderzoek over deze thema’s een boost geven en de implementatie in de praktijk versnellen.

De bereiding van voeding voor zorgbehoevenden wordt vaak afgestemd op het ziektebeeld (bv. zoutarm dieet voor nierdialysepatiënten). Hierbij wordt een standaardmaaltijd aangepast aan de zorgnood van de patiënt. Dit laatste is natuurlijk erg belangrijk maar vaak verdwijnt de smaak dan naar de achtergrond. Wij zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om patiënten lekkere en aangepaste maaltijden te serveren als zorginstellingen en voedingsbedrijven samenwerken en hierbij ondersteuning krijgen uit wetenschappelijk onderzoek. Dit komt al aan bod in diverse projecten geïnitieerd door het NuHCaS partnerschap. Zo is er het project FoodCare, gesteund door VLAIO, waarbij we in samenspraak met o.a. zorgactoren en voedingsbedrijven dagelijkse maaltijden optimaliseren die aangepast zijn aan de noden van de zorgbehoevende en waarbij de smaak centraal staat. Steeds meer consumenten zijn heel bewust bezig met hun persoonlijke voedingsnoden. Het is daarom niet alleen voor zorginstellingen maar ook voor alle andere maaltijdaanbieders een uitdaging om maaltijden af te leveren die voldoen aan de behoeften van de consument. Een ander concreet voorbeeld is het Europees project PROOF waarin aangepaste voedingsproducten worden ontwikkeld voor mensen met spierzwakte of een chronische longaandoening. De eerste testen met de prototypes zijn alvast veelbelovend en er wordt verwacht dat deze producten in de loop van 2022 beschikbaar worden.

Tot slot, om onderzoek te kunnen doen dat representatief is voor de praktijk vandaag en morgen is het essentieel om over pilootinfrastructuur te beschikken. Daarom investeren we met de steun van EFRO in een nieuwe proefkeuken waarin de processen van een grootkeuken (zoals deze in een ziekenhuis of woonzorgcentrum) op pilootschaal onderzocht kunnen worden. Recepturen worden er uitgetest en haalbaar gemaakt voor grootkeukens in o.a. de zorg. Concreet zullen de maaltijden van morgen vandaag in deze keuken gerealiseerd worden door een gemotiveerd team van onderzoekers en koks. De opening van deze pilootkeuken gaat door op 16 november 2021 te Roeselare. van deze pilootkeuken gaat door op 16 november 2021 te Roeselare.
Men zegt nu dat je van ziekenhuiseten zieker wordt, Men zal morgen zeggen dat ziekenhuiseten jouw herstelproces ondersteunt.

NuHCaS, met Flanders’ FOOD, ILVO, POM West-Vlaanderen, TUA West en VIVES als stichtende leden, heeft de ambitie om uit te groeien tot een Vlaams en Europees expertisecentrum rond deze thematiek. Wil u hier graag aan meewerken of heeft u een specifieke vraag rond deze thematiek, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@nuhcas.be.

Deel dit bericht
Translate »