Datatechnologie voor duurzame en gezonde (zorg)catering
Datatechnologie biedt een rijkdom aan mogelijkheden die nog sterk onderbenut zijn in de catering. Wil je als voedingsbedrijf, cateraar, zorgverlener of dataspecialist geïnspireerd worden over de meerwaarde en toepassingen ervan? Schrijf je nu in voor onze NuHCaS inspiratiedag!
Programma
10u Onthaal
10u30 Welkom – NuHCaS (Marc De Loose) en gastheer Hotelschool Hasselt (Nancy Beken)
10u40 – 12u30 Datatechnologie – De catering- en zorgsector aan het woord
Voedselresten in de zorg beperken door te meten en acties te ondernemen. Nathalie Bernaert, ILVO; Evy De Volder, De Zorgband
Datacollectie – praktijkcases
Met zorg voedselverspilling reduceren – Johanna Meuwissen, FoodWIN
Lekkere, gezonde en duurzame gerechten in de zorg: welke klimaat- & gezondheidswinst is er te halen? Hoe onderbouw je dat met data? – Amy Verbeke, Mosquito in the room
Screeningstool voor buffetresten en bordresten – Luk Raymaekers, Compass
Cateringaanpak van vzw Asster. Rony Lowet, Asster
12u30 – 14u00 Duurzame lunch in restaurant Hogeschool PXL
14u00 – 15u30 Aan de slag met data
Mogelijkheden van een maaltijdbeheersysteem – Inge Vanormelingen, Cegeka
Het belang van correcte en FAIR datacaptatie – IMEC, Jerico Moeyersons
Start van Smart Meal Planning, een TETRA project die voedselproducenten van ready-to-eat maaltijden in staat stelt hun productie efficiënter in te plannen met behulp van AI – Liselot De Vlieger, VIVES
Kick-off FINE project, over dataplatformen voor ondersteuning van catering in de zorg – Rani Roye, Flanders’ Food.
Tijdens deze dag ontdek je hoe datatechnologie kan worden ingezet voor duurzame en gezonde catering in een school-, bedrijfs-, zorg- of andere grootkeukencontext. Verzamelen van informatie om de cateringplanning te verbeteren kan zowel gericht zijn op data met betrekking tot de gezondheid van de consumenten, als data gelinkt aan de te bereiden maaltijden zelf. Welke datasystemen bestaan op vandaag? Hoe kunnen we dankzij datatechnologie beter inspelen op het vermijden van en bestemming geven aan voedseloverschotten? Hoe kunnen we problemen van ondervoeding bij zorgbehoevenden sneller signaleren om er gericht op te anticiperen? Hoe gaan we op correcte wijze om met gegevensbescherming, zonder dat dit innovatie belemmert?
Deze inspiratiedag kadert binnen het Flanders Technology and Innovation festival (FTI) van de Vlaamse Regering in 5 Vlaamse steden van 16 tot 24 maart.