Flanders’FOOD zoekt begeleiders voor nieuw project

Flanders’FOOD werkt, samen met IMEC, ILVO en VIVES, aan een onderzoeksaanvraag rond ‘Food Intake Dataspace‘. Een onderdeel daarbij is het samenstellen van een begeleidingsgroep. Van die klankbordgroep verwacht men input vanuit de praktijk. In return krijgen deelnemers inzicht in de mogelijkheden van datagebruik in hun organisatie en krijgen ze zicht op de mogelijkheden van de industriële  en/of maatschappelijke implementatie van de projectresultaten.

Wie zoeken we?

Voor de begeleidingsgroep zoeken we de juiste stakeholders uit bijvoorbeeld bedrijven of grootkeukens die voeding aanleveren voor de zorgsector, zorgcentra die via co-creatie hun noden in kaart willen brengen en technologiebedrijven die diensten willen ontwikkelen op basis van open source dataspace structuren.

Van de leden verwachten we geen financiële bijdrage, wél een actieve deelname aan een drietal meetings per jaar (het project gaat van start op 1 januari 2023, met een looptijd van drie jaar). Lid zijn van Flanders’FOOD (speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie) en/of van Medvia (speerpuntcluster voor de gezondheidszorg) is ook vereist.

Waarover gaat het?

Ook de zorgsector kan het belang van datacaptatie niet ontkennen. Terwijl er al heel wat data worden verzameld rond de gezondheidstoestand van een zorgbehoevende is er weinig informatie beschikbaar over de voedselinname van deze persoon. Toch is het belangrijk om te weten hoeveel en wat men eet van de aangeboden maaltijden. Dit om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook om er zeker van te zijn dat de zorgbehoevende de juiste hoeveelheid voedingsstoffen inneemt.

Daarom willen we op een gebruiksvriendelijk manier bekijken wat de zorgbehoevende eet. Eerst kiezen we een specifieke doelgroep binnen de zorgsector. De ambitie is om daarna breder te gaan (op het vlak van de doelgroep, van de parameters, van mogelijke inputtools, …).

De focus van het project ligt op het samenbrengen van data rond voedselinname (food intake) en, eraan gekoppeld, het voedsel dat achterblijft op het bord. Daartoe zetten we de huidige beschikbare smart camera technologie in, gekoppeld aan het afwegen van de start- en restcomponenten van de maaltijd.

Via co-creatie zullen we, in een tweede fase, een gebruiksvriendelijke interface tool bouwen die zorgverleners toelaat snel informatie in te brengen en data te koppelen. Met een demonstratiecase in zorgcentra (waarbij directie, verpleeg- en zorgkundigen, keukenpersoneel, mantelzorgers en bewoners zich samen engageren) proberen we uiteindelijk om een multiplicatoreffect te creëren, dat essentieel is voor het welslagen van dit project. Zo wil het project een basis leggen voor een breed toegankelijke Food Intake Dataspace in Vlaanderen.

Interesse?

Neem contact op met Ellen Fierens en Greet Cleemput van Flanders’FOOD.

Deel dit bericht
Translate »