Binnen de voedingsindustrie en de zorgsector groeit de vraag naar innovatieve, op maat gemaakte voedingsoplossingen. Zeker voor de doelgroepen met een kauw-en slikproblematiek is een correcte textuur van cruciaal belang. Hoe bepaal je bijvoorbeeld objectief en gestandaardiseerd de consistentie van zachte en gepureerde voeding?
Twee nieuwe onderzoeksprojecten SOFT en FoStrFiber richten zich op de ontwikkeling van nieuwe recepturen, technologieën en meetmethoden om textuur en consistentie van voeding te optimaliseren:
SOFT (Standardized Objective Food Texture Measurement)
In samenwerking met Flanders’ FOOD, Hogeschool VIVES en Medvia ontwikkelt het SOFT-project een gebruiksvriendelijke en objectieve meetmethode voor de consistentie van zachte en gepureerde voeding. De focus ligt op toepassingen voor: personen met kauw-en slikproblemen (IDDSI-niveau 3 t.e.m 7), babyvoeding en industrieel bereide voedingsmiddelen.
FoStrFiber (Food Structure by Fiber)
Samen met KU Leuven, Flanders’ FOOD en Hogeschool VIVES onderzoekt dit project hoe natuurlijke fruit- en groentevezelfracties ingezet kunnen worden om de structuur van voeding te verbeteren. Een duurzaam alternatief voor commerciële verdikkingsmiddelen, met oog voor functionaliteit én smaak.
Doe mee!:
Voor beide projecten zijn we op zoek naar bedrijven en zorginstellingen die willen meehelpen om richting te geven aan deze projecten. Als lid van de begeleidingsgroep krijg je:
- Inzichten in de nieuwste ontwikkelingen
- De kans om mee te denken
- Invloed op concrete toepassingen in de praktijk
Meer weten of interesse om deel te nemen?